To fantastiske samlinger foræret Tremhøj Museum

Tremhøj Museum blev etableret i 2014 med primært Jens Bagges fund. Efter åbningen har det været en stor overraskelse, at der faktisk er gjort mange lokale fund, hvor ejerne har haft et ønske om at overdrage tingene til et sted

-Tremhøj Museum- der kunne tage vare på oldsagerne samt udstille tingene med deres historie.

2018 bød i den henseende på to store overraskelser i form af to nye, særdeles værdifulde samlinger.

Jens Carl Rasmussen

Det hele startede med, at Jens Carl Rasmussen fra Kolding ringede til Jens Bagge og fortalte, at han havde læst om Tremhøj Museum i avisen. Jens fortalte, at han var dreng i Blirup og havde en samling fundet på marker, der nu tilhører Svend Sørensen. Det er marker, der støder op Tremhøjs.  Samlingen ville han gerne overdrage til Tremhøj Museum.

Aftalen blev, at Jens og Fru Inge-Lise ville komme forbi, når de skulle besøge deres vennepar på Hjarnø.

Dagen oprandt, hvor alle fire kom til Tremhøj og spændingen var stor!  Jens havde sagt, at der bl.a. var dolkstumper blandt fundene, -det er jo en af de helt store interesser på Tremhøj, hvor der i forvejen er fundet mange, små koncentrationer af fladhugget flint fra dolktid og bronzealder. Men der var aldrig gjort egne fund på Svend Sørensens marker.

Jens’ samling indeholdt ting fra Haldrup strand, Brakør og Blirup.  Helt uhørt var der 6 fladhuggede dolkstumper samt 3 ildsten fundet lige syd for Tremhøj’s marker, -hvor vildt! Det ene stykke var en tro kopi af skaftet på den berømte Hinsgavl dolk, -med nøjagtigt findested i en våd plet i marken, som Jens Bagge godt kender. Herfra stammedede også en del af de andre dolkstumper mens ildstenene var fundet ved et væld.

1000 tak til Jens og Inge-Lise for samlingen med uovertruffen, lokal værdi!

Venneparret, Hjarnø og Sylvest!

Tremhøj Museum fik overdraget tingene og venneparret gik rundt og så på Tremhøjs samling. Pludselig sagde manden, at de havde en stor samling på Hjarnø og havde ledt efter et godt sted som arvetage til tingene, -og der var mange. Tremhøj havde overbevist dem om, at det var stedet.

Parret hedder Sylvest, -Hans og Eva Sylvest! Hans er søn af den kendte hudlæge Bent Sylvest, der sammen med Inger Sylvest residerede på Urup og var nogle af Horsensegenens helt store, arkæologiske profiler i en årrække.

I juni kom parret til Tremhøj og overdrog samlingen. Sikke en samling! Bl.a. flere hundrede ertebølleøkser, flotte flækker, -særligt fine trindøkser, hjortetaksøkser, tværpile samt fladhugget flint fra ét bestemt sted fra Hjarnø. Alt var naturligvis med fundsted.

Ud over samlingen gav Hans og Eva en samling flotte arkæologibøger til bogsamlingen på Tremhøj.

Tak til Jens, Inge-Lise, Hans og Eva!

Det er med kæmpe tak og ydmyghed, Tremhøj Museum har taget mod samlingerne fra vennerne. Begge samlinger udfylder perfekte pladser i udstillingen nu. Tak til Jens, der har brugt sine drengeår på at finde dolkstumper, ildsten m.m. i bl.a. Blirup og tak til Sylvesterne, der fra sommerhuset på Hjarnø har opbygget en imponerende samling derfra. Tremhøj Museum viser meget gerne også de nye ting frem samt byder på mulighed for at opnå yderligere viden gennem studier i bøgerne.