Planlagde arrangement

Livet i ertebølletid i Østjylland - fra vandkant til urskov

Mød seniorforsker Søren H. Andersen, Moesgård museum på Tremhøj museum, Tremhøjvej 41, Tvingstrup lørdag d. 10. december 2016 kl. 13.30 til ca. 15.00

Horsens fjord er landskendt for sine mange ertebøllebopladser med køkkenmøddinger og tusindvis af redskaber fra jægerstenalderen ca. 5.400 – 3.900 f. Kr. Meget ligger stadig i nutidens vandkant og fortæller, at her boede folk engang i oldtiden.

Hvordan levede familierne dengang? Er det muligt at stykke en historie sammen ud fra fundene, og få noget at vide om føde og livsvilkår, - hvor vigtig var østers og hvor tit stod uroksebøffer og dyreryg på menuen? Var fiskeri det vigtigste erhverv eller var hverdagens helte måske de jægere, der var bedst til at jage vildtet i urskoven rundt om fjorden op til Tremhøj?

Man kan forestille sig meget og derfor er det en fornøjelse, at Tremhøj Museum har fået Søren H. Andersen til at komme og give et overblik over ertebølletid i Horsens og Østjylland. Søren H. Andersen er ekspert på, -og i - området og har bl.a. forsket i den såkaldte Gudenåkultur samt lavet udgravninger i Norsminde- og Gamborg fjorde samt Ringkloster ved Skanderborg sø.

Foredraget vil bestå af oplæg ved Søren H. Andersen, kaffe og diskussion. Der vil også blive mulighed for nærmere at studere mange typiske fund fra Ertebølletid i Tremhøj Museums samling.

 

Guidet tur Søndag den 28/9 2014 kl. 10-12

Oplev museet og tag med på en guidet tur gennem kulturlandskabet med arkæolog Allan Skou Larsen. Turen går ad stier og hulvej til gammel jernalderboplads og op på gravhøjen Tremhøj. Du kan også høre lidt om museumsloven og om hvad man må gøre som amatørarkæolog. Påregn en 2-3 km gåtur, der kræver solidt fodtøj. Medbragt madkurv kan nydes på stedet efter turen.

Arrangeret i samarbejde med Horsens Museum.

Tilmeld dig via AOF Horsens/Hedensted, kursus nr: 80505. aftens@aof.dk / tlf: 8681 2100

Pris inkl entre: 110 kr

Se din fortid - besøg Tremhøj Museum 1/9 2014 kl.19

Naturforeningen for Gedved og Omegn arrangerer en tur til museet. Ingen tilmelding - alle er velkomne.

Vi besøger museet og vandrer en tur i landskabet for at se fortidens spor. Museet har en stor samling af stenredskaber, keramik og knogler fra fortidens fugle og pattedyr, atsammen indsamlet omkring museet af dets grundlægger, Jens Bagge. Han vil føre os rundt og fortælle om fundene.

På museet ser vi redskabene og prøver nogle af dem. Vi besøger Tremhøj, en gravhøj med en flot udsigt over fjorden og landet, 100 meter over havets overflade. Vi går på gamle bopladser og ser, hvad man kan finde.

Pris: 75 kr. for medlemmer, 100 k.r for andre.

 

gravhøj